Una Escolania, una Coral

 

 

És una agrupació d'infants i joves que es troben per cantar, on cadascú té una responsabilitat amb sí mateix i amb els altres, i on tots són necessaris però ningú indispensable. Els cantaires s'esforcen per donar vida al seu cant.

El cant litúrgic o pregària cantada demana una actitud personal oberta que transmeti la fe per mitjà de la veu, altrament es redueix a una emoció artística, i perd la raó de ser. Exigeix també unes condicions materials que li permetin expressar-se :

  • Una actitud corporal que tradueixi l'emoció religiosa,
  • Una vestimenta litúrgica (la túnica) que significa les realitats espirituals
  • Qualitat tècnica de les interpretacions

Cada escolania porta a l'esquena un bon grapat d'hores d'assaig. Una massa coral no s'improvisa, res no sorgeix per art d'encanteri. I algunes escolanies, a més, dediquen hores de "servei" en les celebracions litúrgiques de parròquies, catedrals i escoles.

Caldrien moltes hores de catequesi per fer aprendre el que un cantaire aprèn amb la veu, el cor i el sentiment. I amb una disciplina que, ben portada, pot ser alhora disciplina catecumenal i espiritual. És una aposta de futur, que no és nova, sinó antiga com la mateixa fe.

La nostra missió és ben clara: "cantar la pau de Déu", fer-ho el millor que sabem, utilitzant les nostres veus i sent orgullosos de la nostra voluntat de servei a la litúrgia, sense esperar res a canvi. A més a més, afirmem amb Sant Agustí que: "qui canta prega dues vegades".

Les parròquies ofereixen l'avinentesa de lligar el dinamisme en activitats concretes. I la pertinença a PUERI CANTORES aferma més el propi conjunt coral. Copiem a continuació un fragment d'un escrit de Mossèn Pere Matamala al PUERI MAGAZINE nº 10, parlant de l'escolania de Sant Feliu de Guíxols :

"Em refereixo a la integració al moviment cristià internacional, de petits cantaires, anomenats "PUERI CANTORES". La pertinença a aquest organisme amb tentacles a tot arreu ha esdevingut, per a l'Escolania, una rifa, una pluja de beneficis. Gràcies a la vinculació a aquesta gran família -vasos comunicants- se li han eixamplat els horitzons, ha nuat lligams de germanor, s'ha enriquit dels altres. A fi de comptes, ha significat el seu afermament."

Els PUERI CANTORES són persones que viuen compromeses, encara que són més conscients del plaer de cantar que no pas del servei que presten tot cantant. Aquesta "inconsciència" del cantaire és bona, és sana, perquè remarca la felicitat per damunt del compromís, tot i que hi ha realment un compromís.