Notícies

43è Congrés Internacional de Pueri Cantores a Florència

Aquest mes de Juliol ha tingut lloc el 43è Congrés Internacional de Pueri Cantores a l'emblemàtica ciutat de Florència (Itàlia), on han participat cantaires de la Federació Catalana de Pueri Cantores provinents de Lleida, Mollet i Granollers. Més de 3.000 cantaires de prop de 100 formacions corals i escolanies, de 20 nacionalitats d'arreu del món han omplert els carrers i les esglésies de Florència amb els seus cants.

El Congrés, amb el lema en llatí "Gaudete et exsultate", es va inaugurar el 13 de juliol a la Piazza della Signoria, on l'endemà al matí es van aplegar tots els cantaires en una Pregària per la Pau. Seguidament Florència es va omplir de cants, gràcies als diferents concerts a l'aire lliure, concerts benèfics, Misses de les Nacions, concerts a les esglésies, recitals de gala, etc. 

La representació de la Federació Catalana de Pueri Cantores (formada per la Coral Sol ixent de Granollers, els Petits Cantors de la Mare de Déu del Blau de la catedral de Lleida i cantaires de la parròquia de Mollet) va participar el dijous 14 de Juliol a un concert a la Piazza Santa Maria Novella.

El divendres 15 de Juliol, els cantaires van participar a la Missa de les Nacions, que va reunir els pueri cantores de Catalunya a l'església San Michele Visdomini. Més tard, van oferir un concert a l'església Santi Simone e Giuda, juntament amb els cors Maitrise de la Cathédrale Saint Etienne (Grança) i Kinder- und Jugendkantorei St. Fridolin Bad Säckingen (Alemanya).

El punt final al Congrés va ser la Missa de Comiat del diumenge 17 de Juliol, quan tots els cantaires van omplir la Catedral de Santa Maria del Fiore per celebrar una missa conjunta, presidida pel cardenal del Vaticà i arquebisbe de Florència Giuseppe Betori. El moment més emotiu va arribar quan els més de 3.000 participants van unir les veus per cantar el Messies de Händel, que va tancar la celebració.

  

Els cantaires de la Federació Catalana, en el concert a l'aire lliure a la plaça Santa Maria Novella (Florència)

 

La representació de Catalunya a la Missa de les Nacions, a l'església San Michele Visdomini (Florència)

 

Pueri Cantores de Catalunya cantant a l'església Santi Simone e Giuda (Florència)

 

 Els cantaires de Lleida, Granollers i Mollet després de la Missa de Comiat a la catedral de Santa Maria del Fiore (Florència)

 

El president de la Fed. Internacional de Pueri Cantores, Jean Henrich, el president de la Fed. Italiana (organitzadora del Congrés), Alberto Veggiotti, i la presidenta de la Fed. Catalana, Ester Lara

 

D'esquerra a dreta: Jordi Piccorelli, director de la Coral Sol ixent de Granollers; Ester Lara, presidenta de la Fed. Catalana de Pueri Cantores;
Mn. Joaquim Mesalles, director dels Petits Cantors Mare de Déu del Blau de la Catedral de Lleida; Mn. Jaume Gené, consiliari de la Fed. catalana.

 

Web del Congrés: https://puericantores.info/
Programa del Congrés:  http://puericantores.info/wp-content/uploads/2022/07/Final-Program-1.pdf

Celebració del 40è aniversari de l'Escolania de Sant Esteve de La Garriga

El passat dissabte l'Escolania de Sant Esteve de La Garriga va celebrar el 40è aniversari de l'entitat, amb una Missa de celebració i un concert. Una setantena de cantaires i excantaires de diverses generacions, dirigits per Marta Torrents, van participar a l'acte, que va comptar amb la presència del fundador de l'escolania, Josep Maria Torrents i de les persones vinculades a l'entitat al llarg de la seva trajectòria.

Felicitem als pueri cantores de La Garriga i desitgem que per molts i molts anys més puguem gaudir de les seves veus.

 

Les escolanies de la Sagrada Família, de Lleida i de Mollet canten junts en una Missa a La Cripta

El passat dia 7 de maig al vespre, l'Escolania de La Sagrada Família va celebrar una missa conjuntament amb l'Escolania de la Catedral de Lleida i els pueri cantores de Mollet del Vallès. La Missa, en la qual es van batejar alguns dels infants de catequesi que rebran enguany la primera comunió, va tenir lloc a la Cripta de la Basílica de La Sagrada Família.

Els Petits Cantors de la Mare Déu del Blau de Lleida i l'Escolania de Sant Vicenç de Mollet, van estar encantats de cantar junts amb l'Escolania del Temple de La Sagrada Família, i van poder fer una visita guiada per l'espectacular basílica.

Assaig conjunt

 

Missa a la Cripta de La Sagrada Família

 

 

 

Cal seguir portant la mascareta durant els assajos corals?

Moltes corals es pregunten si amb la nova resolució (SLT/1131/2022) publicada al DOGC el 21/4/2022, continua sent necessari l'ús de les mascaretes durant els assajos i els concerts corals.

Des del passat dimecres, la mascareta ha deixat de ser obligatòria en espais interiors, independentment de l'activitat que s'hi desenvolupi (exceptuant als centres, serveis i establiments sanitaris, als centres sociosanitaris, residències i als mitjans de transport). 

Tot i que ja no és necessari fer ús de la mascareta en els assajos i concerts corals, segons el Moviment Coral Català és recomanable mantenir certes mesures de prevenció davant la Covid-19:

-Assegurar una bona ventilació dels espais d’assaig, ja que concentren un gran nombre de persones en proporció a la seva superfície. 

- Pot ser aconsellable continuar utilitzant la mascareta si aquesta ventilació no es pot garantir, o si hi ha una aglomeració de persones important. 

- Es recomana que cada entitat avaluï la seva situació i particularitats per adaptar les mesures de prevenció a les seves necessitats, especialment si entre els seus cantaires hi ha persones vulnerables.

Deixem-nos estimar per Jesús al peu de la Creu

Al peu de la Creu, deixem-nos estimar per Jesús.

Benvolguts cantaires, directors i amics dels Pueri Cantores,

Estem a punt de començar la setmana més important per nosaltres, celebrem el misteri de la Passió, Mort i Resurrecció de Jesús.

Que la nostra participació amb l’escolta i el cant de la Paraula de Déu sigui ben joiosa i de cor. Cadascú al peu de la creu hi trobarà paraules dirigides a la seva vida: uns hi trobareu esperança, d’altres consol, un sentit per redirigir la vida, unes ganes més grans d’estimar i estimar... És important, doncs, aquest ser al peu de la creu. És important per acollir i comprendre aquest misteri d’amor de Déu amb aquest gest de Jesús: ningú no té un amor més gran que el qui dona la vida.

Imagino que aquestes celebracions se us fan una mica llargues i de vegades no acabeu d’entendre-ho tot. No patiu, a nosaltres els grans també ens passa una mica. Però no podem fugir, ens podem endormiscar una mica, com els apòstols a l’Hort, però no ens podem separar de Jesús ni de la seva Església aquests dies tan importants. Hem nascut del cos i la sang de Jesús a la Creu, no ho vulguem entendre tot de cop. Hem de confiar que a cada moment i al seu temps, l’Esperit de Jesús ens va obrint el cor per conèixer i estimar millor el seu misteri d’amor.

Us desitjo a tots una bona Pasqua!

 

Mn. Jaume Gené
Federació Catalana de Pueri Cantores